Lite om vete
Fram tills nästa träningstillfälle så tänkte jag dela med mig om lite fakta kring vetet och några andra sädesslag.
Vetesorter och andra sädesslag
Enkornsvete och emmervete hade båda sina sädeskorn omslutna av blomfjället. De ersattes under bronsåldern av de "fritröskande", nakna vetesorterna. Av de sorterna dominerade det nakna durumvetet.
Durumvetet dominerade odlingen i Mellanöstern och i Medelhavets flodområden under bronsåldern.
Råg och hirs är en gräsart. Råg har kvar alla sädeskornets beståndsdelar. Innehåller därför mycket fibrer och mineraler.
Vete har en unik bakkvalitet p g a att glutenproteinet i kärnans endosperm gör degen sammanhållande, och ger den förmågan att jäsa.
All vete som odlas idag härstammar från två arter, Triticum aestivum och Triticum turgidum durum. T. aestivum, bröd vete har en bra bakningskvalitet för högjäsande bröd. T. turgidum 'durum' används för tillverkning av pasta och lågjäsande bröd.
Källa: http://www.vaxteko.nu/html/sll/slu/ex_arb_lantmastarprogr/ELP99-62/ELP99-62.HTM
Durum Plantans frön innehåller med protein än vanliga vetekärnor. Skalad men omald durumvete används för tillverkning av couscous.
Bulgur är duromvete som förkokats, torkats och krossats.